I form i Løbeskolen

Jan Bundgaard ved opvarmningen i Løbeskolen

Jan Bundgaard ved opvarmningen i Løbeskolen

 

 

 

 

 

 

  

Løbeskolen har forvandlet den 46-årige Jan Bundgaard fra inaktiv storryger til veltrænet Marselisløber.

Slank, spændstig, småtrippende og med et henkastet blik på stopuret ligner han en af Marselisløbets erfarne hurtigtløbende gazeller. Det er han for så vidt også – når man altså lige ser bort fra det erfarne.

 Bag det veltrimmede ydre iført moderne singlet og korte tights finder vi nemlig en mand, der på rekordtid har ændret sin livsstil fra aldeles utrænet fysisk inaktiv til en målrettet løber, der uden besvær gennemfører træningsture på 10 km og nu ser frem til at udfordre sig selv på Marselisløbets lange rute på 12 km.

Vi møder den 46-årige Jan Bundgaard en lun sommeraften i Tangkrogen, hvor han er i gang med forberedelserne til onsdagens træning i Marselisborg skoven.

Med lyden af Peter A.G.’s ”Lav Sol Over Århus” fra højtaleren, der giver startsignalet til den fælles opvarmning på plænen, og en energisk instruktør på podiet, der guider de godt 400 fremmødte igennem gymnastikprogrammet, der involverer alle muskelgrupper og sætter fut i åndedrættet, er Jan Bundgaard i sit es. Han nyder stemningen og samværet med de øvrige deltagere, men har alligevel svært ved at engagere sig fuldt ud i de gymnastiske hop og strækøvelserne. Det er løbetræningen, han er kommet for at deltage i sammen med en gruppe kammerater fra Løbeskolen.

 De har trænet sammen siden april, hvor Århus 1900 åbnede Løbeskolen som et særligt tilbud til begyndere, og skolen blev hurtigt en succes og tæller nu over 200 elever. Løbeskolen holder officielt pause i skolernes sommerferie, men det passer ikke de mest ihærdige elever, som hele ferien er mødt op alligevel for at træne sammen, og om onsdagen i tilknytning til Marselisløbstræningen kl. 18 fra Tangkrogen.

 Kun én fraværsdag

 ”Jeg har kun misset én træningsdag, siden jeg startede, og det var fordi, jeg var i London”, fortæller Jan Bundgaard med en lille snert af ærgrelse i smilet og tilføjer: ”Vi har en særlig mobbekultur, – altså helt godmodigt – og det giver et særligt incitament til at møde op til træning hver eneste gang.” 

Jan Bundgaard, der er IT-medarbejder i Arkitektfirmaet C.F. Møllers Tegnestue, løber med fire af sine kolleger, og sammen stiller de hold i DHL-stafetten og planlægger fælleshygge i forbindelse med Marselisløbet. De har også etableret en spiseklub, hvor de mødes en gang om ugen efter træning og på skift har mad med til alle.

 ”Før jeg startede på Løbeskolen, kunne ikke afse tid til at træne. Jeg vidste godt, at jeg burde motionere lidt, men syntes ikke, jeg kunne finde tiden, ikke engang til en cykeltur en gang imellem, men nu klarer jeg nemt to træningsaftener om ugen, og synes egentlig ikke at jeg forsømmer noget,” fortæller Jan Bundgaard, og understreger, at det er lysten, det sociale samvær og fællesskabet med andre, der får ham til at trække i træningstøjet.

”Det er vigtigt, at der er nogen at følges med og noget at møde op til. Jeg tror ikke, jeg kunne have klaret det selv, det er for nemt at finde på undskyldninger om, at man lige skal noget andet,” erkender han og fremhæver også, at det er rart, at der både i Løbeskolen og ved Marselisløbstræningen er så mange forskellige at løbe med, både kvinder og mænd, unge og ældre. Det var hans teenagesøn, der indirekte gav ham skubbet til at komme i gang.

”Jeg havde ikke løbet 5 km siden 1983, og da jeg slet ikke kunne følge med min søn og knapt kunne klare en distance på 200 meter, indså jeg, at der måtte gøres noget,” fortæller Jan Bundgaard, der i foråret startede på Løbeskolens begynderhold A, der løber langsomst og kortest. Hurtigt avancerede han til først B og siden C-holdet og er lige nu med på et C-udvidet, som denne aften til Marselistræningen løber 10 km i kuperet terræn.

Livsstilændring i flere etaper

”Vi løber og nyder udsigten over vandet. Det er også vigtigt for mig, at vi har noget pænt at se på undervejs,” understreger Jan Bundgaard, der som sidegevinst til træningen også har fået mere psykisk overskud i hverdagen.

”Jeg føler mig mere klar, altså ikke, at jeg ikke var klar i hovedet før, men det føles bedre nu,” siger Jan Bundgaard, der besluttede sig for at lægge sin livsstil om i mindre etaper, så derfor kan man stadig møde ham med en cigaret i munden.

 ”Det at begynde at løbe var en stor omvæltning, og jeg tror ikke, det vil nytte at forsøge at lave om på alt på én gang. Men jeg har skåret ned på forbruget, og derfor ryger jeg ikke en time før og en time efter træning,” afslører motionisten, der indrømmer, at han også selv er lidt overrasket over, hvor meget effekt de to ugentlige løbeture har givet på mindre end fire måneder.

 ”Mit mål var at blive i stand til at gennemføre Marselisløbets 6 km, men nu ender det jo nok med at jeg snupper de 12,” smiler han, inden han forsvinder i rask trav over Tangkrogens plæne.  De kommende uger skal formen pudses af inden ”eksamen” søndag den 30. august kl. 11.

Artikel for Marselisløbet august 2009.  Se også uddrag bragt i Århus Stiftstidende